Norge tillater at gruveavfall slippes ut i fjordvann

Norge tillatt dumping av gruveavfall i en av dens fjorder: regjeringen han vant et søksmål mot to miljøorganisasjoner som hadde motsatt seg planen i årevis fordi den så den som en trussel mot det marine biologiske mangfoldet. Etter en 15 år lang tvist har det private selskapet Nordic Mining fått tillatelse til å dumpe 170 millioner tonn gruveavfall Fjord of Førdei region Vestland, sørvest i landet.

De to miljøorganisasjonene som er involvert i saken, Naturvernforbund og Natur og Ungdom, ble dømt til å betale saksomkostninger på rundt 130.000 euro. Saken kan ankes, men de to organisasjonene argumenterer med at de har for begrensede økonomiske ressurser til å forfølge saken.

En talsmann for norsk regjering sa at de var klar over at dette var en miljøskadelig praksis, men at det «foreløpig ikke finnes noen alternativer til å lagre slikt avfall». I tillegg til Norge er det kun to andre land som fortsatt gir nye lisenser for deponering av avfall til sjøs: Papua Ny-Guinea og Tyrkia.

Avgjørelsen om avfallshåndtering kom på et tidspunkt da Stortinget vedtok en lov som tillater den kontroversielle praksisen med gruvedrift fra havbunnen: mange anser det som essensielt å utvinne mineraler som etterspørres stadig av industri over hele verden B. Litium, skandium og kobolt, men samtidig er også sterkt kritisert fordi det er tvil om dens innvirkning på miljøet og, ifølge kritikere, kan føre til ødeleggelse av en stor del av havbunnen den er laget på.

– Les også: Norge har vedtatt en lov som tillater kontroversiell praksis med havbunnsgruvedrift

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *