Hvordan nordmenn overlever polarnatten

gute nyheter: Bunnen er nådd! Det er vintersolverv, den korteste dagen i året har begynt. Solen går ned over Bodensjøen i dag, 21. desember, klokken 16.35. I Frankfurt klokken 16.25, i Hamburg klokken 16.02. Det er ikke bra for alle: millioner av tyskere klager over vinterbluesen, noen blir til og med deprimert av mørket, og jo lenger nord du ser, jo kortere blir dagene. Flensburg 15.57, Gøteborg 15.26, Oslo 15.12. Sola sikter sørover, så mye at den knapt står opp i nord. Fra omtrent 66,5 grader nordlig bredde hersker mørket. Polarnatt i to måneder. Siden november har de sjeldne innbyggerne på slutten av Europa levd uten direkte sollys. Om sommeren går ikke solen ned på to måneder: sommernatt.

Julebrunsj mot depresjon

Det har vært snø i Tromsø i ukevis. Flere centimeter tykke islag dekker gatene og fjell med opptil en meter høye snø samler seg på sidene av veiene. Tromsøværingene så solen sist 26. november, klokken 12.02 for å være presis, for det var da den gikk ned for siste gang. Hun forventes ikke å komme tilbake før i slutten av januar. Dette må være forferdelig! Klokken er 09:30 og det er mørkt ute. Byen, derimot, er lys: lysene er allerede på i nesten alle hus, det er frodige juletrær overalt hvor du ser. Marie-Mett Graff åpner døren med et smil. «Hiiiiii», roper hun med lys stemme. Faktisk, sier hun ærlig, kulden, mørket, den evige natten er ikke bra for henne. Det er spesielle lamper i rommene. De gjør leiligheten lys som dagen med 10.000 lux. Så sterkt at du knapt kan se lysene på juletreet.

Marie-Mett ble født i Oslo, mer enn 1000 kilometer lenger sør, hvor det fortsatt er lyst selv om vinteren. For nesten 40 år siden flyttet hun langt nord sammen med foreldrene fordi regjeringen utbetalte dusører til nordmenn for å befolke den isolerte regionen. Marie-Mett arrangerer julebrunch – for ikke å bli deprimert, som hun sier. Beina hennes gjorde vondt denne tiden av året, sa hun. Marie-Mett står opp klokken seks hver morgen. I helgen, ikke mer enn to timer senere for ikke å miste rytmen. Hvordan takler hun dette? «Vær aldri alene – regel nummer én om vinteren. » Å stå opp om morgenen er vanskelig. På den annen side spiller det ingen rolle hvor sent du står opp hvis det likevel er nattetid.


Vi kan fortsatt le: innbyggerne i Nord-Norge ser ikke ut til å bry seg mye om dysterheten. Marie-Mett (midten) inviterer venner til en solid brunsj.
:


Bilde: Yves Bellinghausen

Marie-Mett inviterte 15 nordmenn: kolleger som jobber med henne i kirken, venner av ektemannen og klassekamerater av datteren. Så, 15 nordmenn klager kollektivt over dårlig vær og mørke? Ingen av det. Her setter 15 tromsøværinger seg ned og snakker om sine viktigste regler for å overleve det evige mørket: tren mye, stå opp tidligere, gå mer ut, treff venner. Det viktigste: du bør alltid glede deg selv – et ord som praktisk talt ikke trenger å oversettes.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *