Norges løpende innsats for å gi optimal ammestøtte

Ammingsratene i WHOs europeiske region er blant de laveste i verden. Noen land har vært mer vellykket enn andre i å bekjempe denne uheldige trenden ved å innføre en rekke effektive sosiale tiltak – og Norge har vist seg som en av de ledende på dette området. Landet er kjent for sin progressive sosialpolitikk, og har utviklet et omfattende rammeverk for foreldrepermisjon og støtte til ammende mødre, som kontinuerlig utvikles.

Denne rammen ble til gjennom aktivismen til norske feministiske grupper og den mor-ledede ammerådgivningsgruppen kalt Ammehjelpen, som har tatt til orde for rettighetene til arbeidende kvinner i mer enn et halvt århundre. En av stemmene i bevegelsen for ammende og arbeidende mødre er Dr. Anne Bærug, vitenskapsmann og ernæringsfysiolog ved Ammeenheten ved Folkehelseinstituttet.

«Vi må få beslutningstakere og allmennheten til å forstå at amming virkelig bidrar til barns og mødres helse, samt matsikkerhet og redusere karbonavtrykket. Men som alle andre aktiviteter tar det tid, og derfor må kvinner få nok tid til dette «arbeidet». Fordi det er en investering som gagner samfunnet som helhet.»

Den norske tilnærmingen til foreldrepermisjon: viktig støtte

I Norge har foreldrene rett til til sammen 12 måneders lønnet permisjon for barnets fødsel og fødselsperioden. Begrepet foreldrepermisjon i Norge utmerker seg ved sin tredelte struktur: en del er forbeholdt mor (morsdelen), en del er forbeholdt far eller andre mor (foreldredelen) og en del er reservert foreldredel. permisjon. kan fritt deles mellom foreldre og deles (fellesperioden).

Hver foreldreandel inkluderer minst 15 uker med full lønn eller 19 uker med 80 % av lønn. De siste tre ukene før fødsel og de første seks ukene etter fødsel er forbeholdt mor. Den delte perioden, som kan strekke seg til 16 eller 18 uker avhengig av betalingsnivå, kan brukes av begge foreldrene.

I tillegg til denne lønnede permisjonen, har hver forelder rett til et ekstra år med ulønnet permisjon for hver fødsel for å forlenge perioden med foreldre-barn-binding og omsorg.

Denne tredelte strukturen i den norske tilnærmingen til foreldrepermisjon ble ikke valgt vilkårlig. Den ble nøye utformet for å forhindre at overdreven fødselspermisjon hindrer kvinners karriereutvikling og lønnsøkninger, for å oppmuntre til delt barnepass og husholdningsansvar, og for å forbedre forbindelsene mellom fedre og barn. Imidlertid tar nesten halvparten av mødrene ut ekstra ulønnet permisjon etter betalt permisjon fordi de trenger mer tid med babyen og til å amme.

Som et ledd i å fremme amming på arbeidsplassen har norske mødre rett til en betalt ammepause på én time daglig, og enkelte arbeidssektorer, særlig offentlig sektor, gir inntil to timer per dag. Men det er ofte vanskelig for kvinner i turnus å benytte seg av denne retten. Selv om tilgjengeligheten av spesifikke ammeplasser varierer, er amming i offentligheten allment akseptert og praktisert i Norge, og sparer mødre fra å måtte trekke seg tilbake og gjemme seg for å amme babyene sine.

Virkningene av foreldrepermisjon

Siden innføringen av betalt fødselspermisjon i 1977 har Norge gjort enorme fremskritt innen mødrehelse. Studier har vist positiv dynamikk i kroppsmasseindeks (BMI), blodtrykk, mental helse og helsefremmende atferd som trening og røykeslutt. Disse konsekvensene var spesielt synlige blant kvinner som skulle bli mødre for første gang og blant lavinntektsmødre.

På den annen side er det nødvendig med ytterligere studier angående effekten av tredelt foreldrepermisjon på mødres lønn og karriere. Nesten halvparten av mødrene fortsetter å velge ulønnet permisjon etter betalt permisjon, og potensielt ofrer karriereutviklingen og ansiennitetsbaserte rettigheter i løpet av denne tiden. Dette fremhever behovet for tilnærminger for å balansere karriereprogresjon og lette amming mer effektivt.

Argumenter for å forlenge fødselspermisjonen

Det pågår en debatt om behovet for å utvide fødselspermisjonen til minst 36 uker etter fødsel, med full lønn.

Dr. Bærug sier at dette vil gjøre det mulig for flere mødre å amme i tråd med WHOs og lands anbefalinger, inkludert eksklusiv amming de første seks månedene av livet, og deretter gradvis introdusere fast føde gjennom å opprettholde høy produksjon av brystmelk. Dette støtter ikke bare matproduksjon og ernæringssikkerhet og beskytter miljøet, men bidrar også til å redusere sosiale ulikheter knyttet til amming og, i stor grad, helsen til mor og barn.

– Etter min mening er ammeprosentene i Norge generelt gode sammenlignet med mange andre høyinntektsland, men bruken av morsmelkerstatning er høyere enn den burde være. Så jeg vil ikke si at landet vårt er perfekt for mødre og babyer, for det er det ikke. Vi streber kontinuerlig etter å fremskaffe bevis på de samfunnsmessige fordelene ved amming, og vi jobber tett med WHO/Europa på dette området for ytterligere å gå inn for utvidelse av fødselspermisjon og ammestøtte. Vi har lenge tatt til orde for at fødselspermisjonen skal utvides til 8 måneder, men dette har vært gjenstand for debatt og diskusjon i mange år da det er mange ulike argumenter rundt denne saken. Personlig tror jeg en kvote for fedre også ville vært viktig. Men jeg tror vi må innse at bare kvinner kan amme, avslutter Dr. Baerug.

Mens land rundt om i verden sliter med å balansere kravene til arbeid med barnas oppdragelseskrav, gir den norske modellen verdifull innsikt. Gjennom sin innovative tilnærming med delt ansvar og fleksible rammer har Norge satt høye krav til å fremme amming og utvide støtten til mødre. Den pågående utfordringen er å gjøre det mulig for mødre å styre karrieren mens de følger anbefalte ammepraksis mens de tilbringer tilstrekkelig tid med babyene sine i løpet av de første månedene av livet – et dilemma som krever fortsatt forskning, politisk innovasjon og en offentlig debatt.

I tillegg er det viktig å erkjenne at amming er en viktig del av helsen og velværet til neste generasjon. Morsmelk er den ideelle maten for spedbarn og sikrer optimal vekst og utvikling. Den beskytter mot mange vanlige barnesykdommer. Barn som ammes har mindre sannsynlighet for å være overvektige eller overvektige og mindre sannsynlighet for å utvikle diabetes senere i livet. Kvinner som ammer har også lavere risiko for bryst- og eggstokkreft.

Gjennom fortsatt innsats og påvirkning håper man at flere land vil strebe etter å skape virkelig støttende miljøer for ammende mødre. Dette vil bringe oss nærmere en fremtid der amming på arbeidsplassen normaliseres og verdsettes, og hvor helse og utvikling til barna våre er prioritert.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *