Kunstig intelligens kunngjør fotballstjernen Erling Haalands død

En norsk tabloid har kunngjort fotballstjernen Erling Haalands død. Rapporten viste seg imidlertid å være falsk informasjon. Synderen: kunstig intelligens.

Den norske fotballstjernen Erling Haaland er skutt og drept. Det melder i hvert fall den norske avisen Verden-promenaden. Men ettersom det raskt ble klart at den 23 år gamle Manchester City-spilleren var ved god helse – og var nok svært overrasket over hvorfor han ble erklært død i Norge.

Kunstig intelligens dreper Erling Haaland – men bare på papiret

Nyheten om den unge fotballspillerens død spredte seg raskt. Annerledes media anmeldte forholdet – og at det var en feil av en kunstig intelligens.

For Haaland ble på ingen måte skutt. I stedet deltok fotballspilleren i en fotoshoot med den kjente fotografen David Yarrow. Han ble fotografert utkledd som en viking ved Oslo.

Verden-promenaden på sin side ønsket han å rapportere om fotoseansen og skrev: «Fotograf David Yarrow tok unike bilder av fotballspilleren Erling Braut Haaland (23), skutt og drept på eiendommen til milliardæren Arne Fredley på Lysaker. »

Den norske avisen har testet i månedsvis om bruk av AI i det daglige redaksjonelle arbeidet kan bidra til å redusere personalkostnadene. Kunstig intelligens skrev også artikkelen om fotoseansen.

Det viser seg imidlertid at det ser ut til å være rom for forbedringer når det gjelder oversettelse. Fordi AI tolket det engelske ordet «skyte» bokstavelig. Som et resultat ble ikke Haaland fotografert, men skutt.

Sjefredaktøren beklager umiddelbart

«Jeg må bare be om unnskyldning overfor Erling Braut Haaland», skrev Verden-promenaden-Sportsdirektør Frode Buanes fortalte senere til The Norwegian Dagbladet. «Selv om Haaland river opposisjonsforsvaret nesten hver uke i England og river dem i stykker, var det på ingen måte meningen å drepe ham skriftlig.»

Det er lett å svikte når du har AI-verktøy som fungerer så bra, fortsatte Buanes. Feilen rundt Haalands død viser imidlertid at en AI fortsatt må overvåkes av mennesker. Dette vil også være i samsvar med retningslinjene til Verden-promenaden.

Buanes fikk umiddelbart rettet feilen. Men det var for sent: takket være sosiale nettverk hadde nyheten allerede spredt seg overalt. Journalisten lovet imidlertid at noe slikt ikke ville skje igjen i fremtiden.

Også interessant:

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *